top of page
Foto del escritorC.E SantJordi

BENEFICIS DE LA PRÀCTICA ESPORTIVA PER A NENS

Les patologies derivades del sedentarisme i els mals hàbits nutricionals, com l'obesitat, van en augment. En la infància, l'obesitat pot causar malalties com a hipertensió arterial o la diabetis de tipus II que, al seu torn, són factors de risc de malalties cardiovasculars. Per a evitar-ho el nen ha de fer esport, que l'ajudarà, a aconseguir un desenvolupament equilibrat.


Beneficis de la pràctica esportiva

- Col·labora en el manteniment del pes ideal i prevé l'obesitat.

- Baixa les xifres la tensió arterial.

- Prevé les elevacions de la glucosa i redueix les necessitats d'insulina en els diabètics.

- Eleva el nivell de colesterol bo (HDL) i disminueix els triglicèrids.

- Millora l'agilitat, potència els reflexos, augmenta la velocitat i reforça la resistència.

- Disminueix el risc de patir osteoporosi.

- En incrementar els glòbuls blancs en circulació, defensa a l'organisme del desenvolupament de cèl·lules canceroses i d'infeccions causades per virus, bacteris i paràsits.

- Redueix l'ansietat i la depressió, i augmenta l'autoestima.

- Pot afavorir que els nens i adolescents no s'iniciïn en el tabaquisme.

- Ensenya a acceptar les regles esportives, integrar-se i assumir responsabilitats.

- Disminueix la tendència a desenvolupar actituds agressives.

- Estimula el rendiment acadèmic.

- Ajuda a prendre consciència del cos i de la seva cura.



Quin és l'exercici ideal?

Fonamentalment els aeròbics que augmentin la resistència, millorin la força muscular i la flexibilitat, i que no suposin una sobrecàrrega osteomuscular per a evitar problemes en el desenvolupament. Detallem les activitats segons l'edat:

- Fins als 8 anys. Jocs, exercicis de psicomotricitat, coordinació i equilibri, exercicis de sentit del ritme i de l'espai. Marxar, saltar, grimpar, dansar.

- Des dels 8 als 12 anys. Exercicis que contribueixin al creixement i desenvolupament general, augmentant les activitats diàries, i desenvolupant les principals qualitats físiques (resistència, força i flexibilitat). Aquest període és molt bo per a aprendre la tècnica dels diferents esports.

- Entre els 12 i 14 anys. Augmentar l'entrenament de la tècnica de cada moviment esportiu i començar algun tipus de competició que mantingui la motivació a través del joc.

- A partir dels 14 anys. S'ha de començar l'entrenament més especialitzat, augmentant els volums de càrrega i entrenament en general.


Quant temps ha de fer-se?

Una recerca dirigida pel doctor John Reilly, professor en la Universitat de Glasgow i metge de l'Hospital Yorkhill (Regne Unit), va concloure que el més recomanable són sessions diàries d'almenys 60 minuts.


Consells i precaucions

- Abans d'iniciar qualsevol pràctica esportiva es recomana un examen mèdic per a avaluar la condició del nen o adolescent.

- Si el nen o adolescent està implicat en un esport competitiu, la revisió mèdica ha de ser anual i realitzada per especialistes en medicina esportiva.

- Han d'excloure's els esports que requereixin un ús excessiu de la força física.

- L'exercici ha de començar sempre de manera moderada, per a intensificar-se a poc a poc.

- Han d'estar hidratats, abans, durant i després de la pràctica esportiva.

- Els canvis d'actitud davant una activitat física rutinària (més cansament, augment de la dispnea o qualsevol anormalitat) ha de consultar-se amb el metge.

- Es desaconsellen les carreres de llarga distància abans de la maduresa.

- Els obesos han de realitzar un pla d'entrenament específic abans d'integrar-los en esports competitius.

- Els adolescents alts han de realitzar esports de competició no massa exigents per a atendre el seu desenvolupament muscular harmònic.


Com motivar-los a la pràctica esportiva?

L'equip d'investigadors de la Universitat de Michigan (els EUA), encapçalat per la fisiòloga Audrey Hazekamp, ofereix les següents recomanacions sobre aquest tema:


- Buscar activitats que li agradin al nen i exercicis relacionats amb elles.

- Que no sembli una cosa programada sinó jocs i activitats divertides.

- Plantejar activitats familiars que incloguin l'activitat física com a element central: patinatge, passejos amb bicicleta, rutes a peu.




Contraindicacions de la pràctica esportiva

Absolutes

Insuficiència renal, hepàtica, pulmonar, suprarenal i cardíaca; malalties infeccioses agudes mentre duren; malalties infeccioses cròniques; malalties metabòliques no controlades; hipertensió arterial de base orgànica; inflamacions del sistema musculoesquelètic; malalties que cursen amb astènia o fatiga muscular i les que pertorben l'equilibri o produeixen vertígens.


Relatives

Quant a la mena d'esport: retard del creixement i maduració; malalties hemorràgiques; hèrnies abdominals; antecedents de trauma cranial o intervenció quirúrgica sobre cap i columna; malaltia convulsiva no controlada; organomegàlia; absència d'un òrgan parell.

Quant al mitjà:

En l'aigua: dermopaties, otitis, sinusitis i conjuntivitis agudes.

En ambients calorosos: fibrosis quístiques, hipohidratacions secundàries a vòmits o diarrees, alteracions de l'aclimatació a la calor i obesitat important.

En ambients freds i secs: l'asma.


35 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

BON NADAL

https://www.instagram.com/reel/C1PJmgCtkCZ/?igsh=ajFxdWpuem56ZjZy Recordant els bons moments, compartir la felicitat i l’alegria pròpia...

Comments


bottom of page