top of page

ES POT TENIR PERMANENTMENT UN COS SÚPER DEFINIT?

Culte a el cos, patrons de bellesa, aparença física, cossos esculturals i figures impecables, tot ens porta a una realitat en les societats occidentals: sobreestimació del físic.Les persones que realitzen exercici físic per controlar pes, to muscular o per raons d'atractiu físic, tenen més probabilitats de tenir alteracions de comportament alimentari i major insatisfacció corporal, que els que ho fan per motius de salut, estat d'ànim o diversió.

En les properes línies analitzarem les conseqüències de viure extremadament definit, marcat, estèticament quasi perfecte (per a la nostra imatge, és clar) tenint en compte variables de fatiga, hormonals, fisiològiques i de l'estat d'ànim per veure si veritablement compensa estar-ho o és una façana de la qual escapar.


1.- Efectes negatius de la baixa disponibilitat energètica


Al voler o tenir la necessitat de baixar de percentatge gras, sens dubte el factor principal és el balanç entre les calories ingerides i gastades; el balanç energètic. Com menys greix corporal posseeixi algú, sempre suposant una massa muscular en rangs òptims, menor serà la disponibilitat energètica total d'aquesta persona en els seus dipòsits.


La disponibilitat d'energia és un concepte científic que descriu quanta energia està disponible per a les funcions metabòliques bàsiques com la osteogènesi (remodelació òssia) o la secreció bàsica de certes hormones com la insulina, hormona de creixement, leptina, glucosa, hormona luteïnitzant, cortisol. Però si no hi ha prou energia per secretar-les desemboca en interrupció del cicle menstrual, major irritabilitat, pèrdua de la sensació de sacietat, alteració dels nivells de sucre en sang amb la conseqüent predisposició a Diabetis, entre d'altres alteracions.


Totes aquestes característiques es presentaven en dones quan la disponibilitat energètica per a les funcions metabòliques bàsiques era inferior a 30 kcal / kg massa lliure de greix.

Les conseqüències negatives no acaben només a nivell hormonal i, com molta gent pugui pensar, "sentir-se cansat" o "amb millor / pitjor estat d'ànim", sinó que també impacten sobre l'estructura òssia, ocasionant desmineralització, i disminució de la immunitat tipus 1, provocant major susceptibilitat a malalties.

I tampoc és una cosa exclusiva de les dones, sinó que els estudis observacionals realitzats des dels anys 80 mostren que la desmineralització esquelètica i els desequilibris hormonals també són prevalents entre els homes, amb especial atenció a atletes de resistència, esports de lluita i, per descomptat, esports d'estètica com el culturisme.

Quan les dones comencen a perdre excés de greix corporal, el seu sistema endocrí es veu afectat i sovint experimenten amenorrea hipotalàmica o ruptura temporal del cicle menstrual. La combinació de pèrdua de greix, baixa ingesta calòrica i excessiu exercici, combinat moltes vegades amb el magnífic estrès de la societat actual, fa que el sistema de retroalimentació de la dona interpreti que no val la pena seguir invertint energia a procrear quan la supervivència sembla no estar garantida.

Dit això, les dones necessiten una certa quantitat de greix corporal per mantenir una funció reproductiva normal, que sembla establir-se al voltant del 18-22%.

En un estudi particular d'un culturista natural durant la seva temporada anual, els nivells de testosterona es van reduir en un 76% durant l'etapa de restricció calòrica, la freqüència cardíaca en repòs es va reduir un 50% i els nivells de cortisol van augmentar en un 107%, amb el conseqüent augment de l'ansietat permanent durant aquest període.

2.- Impacte psicològic i a l’estat d’ànim

No podem oblidar que abans de qualsevol professió, de qualsevol premi o campionat, som persones. Viure, es viu una única vegada, i hauria de ser una obligació moral envers cada un de nosaltres gaudir de cada moment del procés, o al menys que la balança es decanti lleugerament cap al costat del benestar.

El culturisme competitiu s'ha associat en multitud d'ocasions amb el desenvolupament de trastorns de la conducta alimentària, pitjor qualitat i menys hores de son, funcionament social deficient, ansietat elevada i règims d'exercici patològic (vigorèxia). Per descomptat, ni de bon tros és així de forma habitual, però sabem que existeix tal predisposició.

Val a dir, i aquest punt és molt important, que baixar del 7% de greix corporal total en homes i del 14-16% en dones, farà que aquests símptomes s'agreugin i / o es presentin amb més freqüència.

La intenció de l'article fent referència a la paraula "viure" és entendre un període superior a un any, alguna cosa que pugui definir o canviar la definició de les característiques d'una persona. Un període de temps tal que permeti dir "aquesta persona és ..." i no que "està passant per un moment en el qual ...".

Aclarit això, viure extremadament definit, i més intentant imitar models vistos en Xarxes Socials o qualsevol altra font d'informació sesgada, és un error. Salut, sempre primer, com objectiu de vida.

Ocasional i temporalment, en períodes de preparació per a una competició, poden compensar la quantitat de canvis que tenen lloc en favor de el sentiment de superació personal i, sobretot si es viu de l'esport.
                                                                                           Text resumit de Powerexplosive.


116 visualizaciones2 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

BON NADAL

https://www.instagram.com/reel/C1PJmgCtkCZ/?igsh=ajFxdWpuem56ZjZy Recordant els bons moments, compartir la felicitat i l’alegria pròpia de les festes 💫 Que continuem sumant moments, riures, de la bon

2 Comments


Unknown member
Aug 25, 2020

Es un article interessant, pero per aclarir conceptes falta informacio. Parla de la mentruacio de la dona en el culturisme, pero i les altres? Segurament totes les atlestes de alta competicio o de alt rendiment; olimpiades, mundials... tambe poden tenir aquets simptomes, no nomes per tenir un cos superdefinit i hi han mes coses apart d’aquesta que te poden ocasionar aquest simptomes Apart de tots els altres simptomes que comenteu; ansientat... per aixo a nivell de competicio hi han els psicolegs. Per la meva part, aquest article hi falta coses.

Like

Molt interessant i important informació!

Like
bottom of page